Lokal pod restaurację. Jak wybrać?

Mówi się, że o popularności restauracji powinno świadczyć serwowane w niej jedzenie, jednakże nawet najlepsza kuchnia nie obroni się, gdy nie zadbamy o właściwą lokalizację i warunki w lokalu.  Wybór właściwego miejsca pod restaurację jest jedną z najważniejszych decyzji, która może zaważyć o końcowym sukcesie działalności. Jakimi kryteriami należy kierować się przy wyborze lokalu i lokalizacji przeznaczonej pod gastronomię?

Otwarcie nowej restauracji lub knajpy wiąże się z dużymi wydatkami m.in. na wystrój, sprzęt czy zatrudnienie personelu. W budżecie należy uwzględnić także czynsz, jaki trzeba będzie płacić za wynajęcie lokalu. W tym przypadku nie należy sugerować się oszczędnościami. Tanie pomieszczenie z reguły wiąże się z mało atrakcyjną lokalizacją, a to ona będzie odgrywać kluczową rolę na początku funkcjonowania działalności.

Lokalami najczęściej wybieranymi pod gastronomię są te znajdujące się na starówkach, przy najbardziej ruchliwych ulicach i deptakach. Sporym zainteresowaniem cieszą się także pomieszczenia w pobliżu dużych osiedli, gdzie wraz z budownictwem mieszkaniowym prężnie rozwija się także infrastruktura. – Komentuje Agata Polińska z serwisu Otodom.

Wybór lokalizacji oraz samego lokalu są także ściśle uzależnione od rodzaju kuchni, jaka będzie serwowana w restauracji. Jeżeli nastawiamy się na dania typu fast food, street food i przekąski, powinniśmy rozglądać się za pomieszczeniami przy ruchliwych i dobrze skomunikowanych ulicach. Restauracje serwujące bardziej wymagającą kuchnię powinny znajdować się w otoczeniu, które pozwala na dłużej cieszyć się jedzeniem. Na etapie poszukiwania miejsca należy przeprowadzić rekonesans po okolicznych knajpach i sprawdzić pod kątem konkurencji, czy kuchnia tam serwowana nie będzie bliźniacza do naszej oferty oraz ilu klientów odwiedza punkty gastronomiczne w danej okolicy. Warto także sprawdzić ilość miejsc parkingowych oraz odległość przystanków komunikacji miejskiej.

Nie można zapomnieć o metrażu, który powinien być dopasowany do profilu restauracji. Należy uwzględnić salę dla gości i ilość stolików lub miejsc siedzących, ale także zaplecze i kuchnię. Mniejsze pomieszczenia są przystosowane do prowadzenia knajpy, baru typu fast food, ewentualnie bistra. Większa powierzchnia pozwala na przyjmowanie dużej liczby gości, a nawet organizowania imprez okolicznościowych.

lokale otodom

Aleksandra Kubicka, serwis Otodom.pl

Be the first to comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Google Plus